Pots situar-te al marge del negoci durant uns mesos i aquest seguirà creixent?

Pots situar-te al marge del negoci durant uns mesos i aquest seguirà creixent?
7 de setembre de 2017 Oriol López
feina

Aquesta és una pregunta que sovint faig als empresaris, i la seva resposta habitualment és decebedora.

L’empresari acostuma a viure del seu negoci i percep que sense ell, aquest no seria el mateix; i això és un error del qual molts s’adonen en moments de canvis bruscos, com naixements, defuncions o vendes empresarials. El problema és que, llavors, ja és massa tard. Un negoci que depèn de tu, serà un negoci que, no només et esclavitzarà en el present, sinó que et lligarà de mans en el futur, quan vulguis vendre-ho o traspassar-lo als teus hereus. I això és així perquè un negoci que depèn de tu no et permet triar la vida que vols, obligant-te a fer la feina que faries com a assalariat però amb els mals de cap de qui té responsabilitat; i, a més, rebaixa el valor de la teva empresa per a un potencial comprador futur, el que significa que el teu patrimoni quedarà delmat a causa de la teva figura.

La bona notícia, però, és que la majoria dels empresaris volen canviar aquesta situació, pel que t’explico quatre passos que t’ajudaran a fer-ho de manera eficaç:

  1. Establir aquest canvi com a prioritari. Sembla menor, però en moltes empreses aquest tipus de temes queden relegats al final de la llista, i això fa que no es resolguin mai, no per falta d’idees, sinó per falta de galons.
  2. Preparar els sistemes necessaris per fer el canvi, com ara detallar les tasques que fa a hores d’ara, quines són menys importants i què és necessari per a delegar-les.
  3. Delegar a les persones adequades, amb la màxima d’anar traspassant tasques completes d’una en una, de manera que pugui seguir la formació i el resultat, sense presses però sense pauses.
  4. Avaluar els resultats obtinguts per cada acció duta a terme, de manera que n’aprenguem per a la propera.

D’aquesta manera, el temps que vagi guanyant l’empresari, podrà començar-ho a dedicar a altres aspectes prioritaris en la seva vida, com la família i l’estratègia del seu negoci.

© Oriol López Villena 2017